Obvykle už v polovici marca sa Tlmače odievajú do farieb. Najprv zakvitnú na záhradkách snežienky a bledule. Najkrajšie sú však čerešne, či už tie japonské, alebo aj naše. K tomu zlatý dážď a iné kríky a stromy. Je to radosť sa pozerať. Také zakvitnuté mesto nám závidia mnohí ľudia, ktorí k nám v tomto období zablúdia.
No to ale veľmi nesmiete pozerať na zem. Tam by ste často našli iné kvety – plechovky od piva, plastové fľaše, škatuľky od cigariet, ohorky cigariet, obaly od rôznych sladkostí, cukríkov. Vieme, že v našom meste je málo košov na odpadky. Viaceré sú poškodené, rozkradnuté,. No i tak slušný človek si vždy nejaký nájde, alebo jednoducho odpad odnesie domov. Často však nachádzam odpadky pohodené aj tam, kde je v blízkosti nádoba na odpadky, alebo kontajner. Máme niekoľko lokalít v meste, kde to akoby neporiadnikov priamo lákajú. Tak napríklad okolie HM Tesco je plné fľaštičiek od alkoholu, pohárov od kávy, plechoviek aj plastových fliaš. Niektorí šoféri, nielen že si prídu nakúpiť, ale s obľubou na parkovisku vyprázdnia svoj popolník z auta. Na parkovisku Tlmače by mohli byť krajšie, keby… nájdeme kôpky špakov. Neporiadok je aj v kríkoch okolo.
Neporiadnici obľubujú aj parkovisko pri novom cintoríne. Hoci mesto dalo ku vchodu na cintorín kontajner, neporiadnici ich radšej hádžu do kríkov pri parkovisku. Nedalo mi a raz som ich vyzbieral. Bola ich celkom slušná kôpka. No ale tým to neskončilo, lebo plechovky a fľaše tam nachádzam vždy, keď ideme na záhradku.
Nedávna veľká voda na Hrone nám zase pripravila kopy odpadkov. To voda z prírody splavuje odpad do potokov a potom do rieky. Keď som bol ešte malý chlapec, hovorilo sa, že kultúru národov vidieť na záchodoch. Prírodu sme vtedy ešte mávali pomerne čistú. Všetky obaly – fľaše, boli vratné a zálohované. Papiere sa tiež zužitkovali na podkurovanie. Znečistená príroda a naše mestá a dediny sú obrazom našej kultúry. Nestačí organizovať brigády na čistenie. Oveľa dôležitejšia je výchova poriadku. To aj preto, aby nielen naše Tlmače, ale aj ostatná príroda svedčila o tom, že tu žije kultúrny národ.

Text a foto Ing. Jaroslav Burjaniv