Folklórny súbor VATRA Tlmače má už od roku 1952 v kultúre regiónu Tekov svoje pevné miesto. Spája ľudí s rovnakou záľubou a vášňou do jednotlivých zložiek – mladého súboru, seniorskej zložky FS VATRA Senior, hudobnej kapely a speváckej skupiny Trnky.

Podľa starých Vatrákov sa názov súboru odvodzuje zo signálnych strážnych vatier, ktoré sa kedysi zapaľovali na okolitých kopcoch, či od názvu samotného vrchu Vatra z blízkeho Pohronského Inovca.

Vatra účinkovala niekoľkokrát na folklórnom festivale vo Východ nej, na My jave, v Detve, Terchovej a na mnohých ďalších podujatiach. Bola na zájazdoch a medzinárodných festivaloch v Bulharsku, Maďarsku, Rakúsku, bývalej Juhoslávií či Portugalsku, vo Francúzsku, Nemecku, Taliansku, Švédsku, Srbsku, Belgicku, Česku, Poľsku, Gruzínsku i Ukrajine. Vatra vždy reprezentovala mesto Tlmače, región Tekov, Nitriansky kraj, ale hlavne Slovensko. Okrúhle, 70. výročie od svojho vzniku oslávi Folklórny súbor VATRA Tlmače spolu s divákmi a priateľmi slávnostným programom pod názvom Tak plynie čas. Predstaví sa v ňom detský folklórny súbor Plamienok, Folklórny súbor VATRA, seniorská zložka Vatra Senior, ale aj muzikanti a speváčky. Názov slávnostného programu nie je nostalgickým skonštatovaním skutočnosti, práve naopak. Krásou tanca a ľúbeznosťou spevu sa Folklórny súbor VATRA bude snažiť svojim verným, ale i milovníkom ľudového umenia ukázať, že na veku nezáleží, keď robíš to, čo ťa v živote napĺňa. Na čase nezáleží ani, keď lásku ku tradíciám našich predkov, ktorú „vatráci“ nosia v sebe a ako posolstvo odovzdávajú a šíria ju tak ďalej, aby oheň Vatry horel aj naďalej pre ďalšie generácie mladých ľudí.

Prijmite preto naše srdečné pozvanie na slávnostné predstavenia, ktoré sa v rámci 70. výročia založenia Folklórneho súboru VATRA Tlmače uskutočnia v Spoločenskom dome v Tlmačoch 7. – 8. októbra tohto roku. Tešíme sa na Vás.

Emma Fábryová