Už druhý rok nás straší a zväzuje ruky zatiaľ nepokorený vírus Covid-19. Kvôli nemu sme ani my, Vatráci-Seniori nemohli osláviť svoje vlaňajšie 10. výročie vzniku tak, ako sme chceli. Ale ani my sa nemienime pokoriť a využívame každú príležitosť na stretnutia, spoločné nácviky a ďalšiu tvorbu, ktorou sa chceme podeliť s našimi priaznivcami. 

Po letnej uvoľnenej sezóne, počas ktorej sme stihli absolvovať seniorský folklórny festival v Krivosúde-Bodovke a vystúpenie v Dudinciach spolu s FS Dolina z Čajkova, nám bolo dopriate aj účinkovanie na domácej pôde. S podporou – finančnou i morálnou – tlmačského Mestského úradu a v spolupráci s Mestským kultúrnym strediskom sme v podvečer 10. októbra 2021 uviedli svoj nový program pod názvom „Ak pán Boh dá“.

     Všetci vieme, že táto doba je ťažká a nepraje kultúre, ale každé príkorie sa ľahšie zvláda s optimizmom a trochou humoru. Preto sme sa rozhodli vytvoriť mozaiku z novších aj starších tancov, piesní a hovoreného slova ( jeho autorom je náš vedúci Ľubo Káčer ), s ktorou sme chceli aspoň trochu odľahčiť momentálnu situáciu a zabaviť našich divákov. Pripravovali sme sa svedomito a zo začiatku nám to išlo „ztuha“, pretože sme prvýkrát účinkovali nielen ako tanečníci ale aj ako herci. S dramatickými úlohami sme sa ale popasovali a po generálnej skúške s muzikou vedenou Marekom Kocianom a speváčkami Trnky sme boli pripravení ísť na javisko. Prvé predpremiérové vystúpenie sme si vyskúšali vo Veľkých Kozmáľovciach v rámci MFS Takí sme.

     Na predstavenie v Tlmačoch na Lipníku sme sa veľmi tešili, aj keď sme pred začiatkom mali trému. Nakoniec sme si ale naše vystúpenie užili a chlapská časť nášho súboru sa mohla popýšiť aj novými krojmi.  Pevne sme verili, že si ho rovnako užívali aj naši diváci. Sme radi, že aj v obmedzených podmienkach nestrácame priaznivcov a priateľov folklóru a môžeme vás pobaviť našou tvorbou. Ďakujeme všetkým za podporu, slová chvály i kritické poznámky a dúfame, že sa s týmto programom ( a s mnohými ďalšími ) budeme môcť ukázať opäť v čo najbližšej budúcnosti.

Bc. Mária Rajčanová