V dňoch 8.-13. júna sa uskutočnila naša piata návšteva družobného mesta Saint Just en Chaussée. Prvýkrát sme tam zavítali na pozvanie pani Edity Manákovej, predsedníčky Asociácie francúzsko-slovenského priateľstva. Prostredníctvom nášho Folklórneho súboru Vatra sme v októbri 2009 reprezentovali nielen folklór a tradície z Tekova, ale i celého Slovenska. Nebolo to ale len stretnutie s kultúrou, zástupcovia Tlmáč z poverenia primátora mesta dohodli s predstaviteľmi mesta spoluprácu v oblasti samosprávy, kultúry, športu a školstva. Počas pobytov v Saint Just nás navštívili zástupcovia Slovenského veľvyslanectva vo Francúzsku, Marek Murín, Edita Filadelfiová a Dagmar Kopáčová, čo bolo vždy pre nás podporou a morálnym ocenením. Prvý pobyt našich športovcov na podujatí Rallye raid sa uskutočnil v roku 2011 a následne aj v rokoch 2013 a 2015. Päťčlenný tlmačský Optimistic team súťažil počas 48 hodín v 27 disciplínach. A 8. júna sme tam vyrazili opäť.

Po dvojhodinovom lete z Budapešti do Beauvais, sme sa presunuli do 33 km vzdialeného družobného mesta Saint Just en Caussée. Po zvítaní s našimi priateľmi a po občerstvení v klubovni asociácie, sme absolvovali návštevu nového zdravotníckeho strediska Dom zdravia, kde nás sprevádzal MUDr. Dominique Rauzier, zástupca starostu. Potom sme navštívili mestskú knižnicu – kráľovstvo Marie Hélène Rauzier. A odtiaľ bol na skok Dom raného detstva – Komunitné centrum, kde nás s činnosťou oboznámila riaditeľka centra. O 17.00 sa uskutočnila oficiálna recepcia na radnici, za účasti starostu, všetkých poslancov mesta a predstaviteľov asociácií v meste.

Po privítaní našej delegácie, ktorú tvorili šiesti športovci, primátor mesta Miroslav Kupči, prednostka Zuzana Kotrus Rákociová a poslanec MsZ Július Žúbor, sa k prítomným prihovoril starosta mesta Frans Desmedt, po ňom pani Edith Lobbe, vedúca predstaviteľka asociácie Saint Just en Chaussée -Tlmače a pani Martine Bourgoin za ostatné asociácie. „Našli sme kúsok domova v cudzom svete…“ týmito slovami začal krátky príhovor pri príležitosti privítania na pôde radnice družobného mesta Saint Just en Chaussée primátor Tlmáč Miroslav Kupči. Na záver príhovoru povedal… “Doterajšia spolupráca sa prejavila v konkrétnych aktivitách v oblasti školstva, kultúry, športu a samosprávy. Každá naša návšteva u Vás, každé naše doterajšie stretnutia sa niesli v znamení úprimného priateľstva a spolupatričnosti. Dovoľte mi poďakovať sa za pozvanie na návštevu Vášho mesta, ako i možnosť účasti našich športovcov na súťaži Ralley raid. Zvlášť vyslovujem poďakovanie starostovi mesta Frans Desmedtovi, poslancom mesta, ako i prezidentke asociácie Amitié St Just – Slovaquie madame Edith Lobbé i členom tejto asociácie. Mať skutočných priateľov je v dnešnej dobe vzácnym darom. Preto je aj v našom záujme partnerské vzťahy medzi našimi mestami ďalej prehlbovať o čom budeme počas nášho pobytu so zástupcami Vášho mesta určite hovoriť.“

Po zaujímavom programe úvodného dňa, sa v sobotu rozbehla náročná súťaž Ralley raid 2018. Najprv sa naši športovci zaregistrovali, odfotili a stanovili si stratégiu poradia plnenia jednotlivých disciplín. Na pódiu sa pred štartom predstavili žiaci orchestrálnej triedy miestnej hudobnej školy a aj vďaka nim bola atmosféra slávnostná. Preteky odštartoval presne o 11.00 starosta mesta Frans Desmedt. Na jubilejnom 10. ročníku Rallye raid súťažilo 64 trojčlenných družstiev.

Tlmače reprezentovali dve zmiešané družstvá. Družstvo HVIEZD tvorili Miroslav Bátovský, Daniela Havranová a Peter Salaj a družstvo ĽAVORUKÍ Mirka Moravčíková, Ján Moravčík a Slavomír Hajdučík ml. Od soboty dopoludnia súťažili v osemnástich disciplínach nepretržite 24 hodín. Postupne absolvovali: lukostreľbu, basketbal – hod na kôš, petanque, hod šípkami, stolný tenis, jazdu na kanoe (1000 m), step zostavu, streľbu zo vzduchovky, beh 2×200 m, golf, jazdu na BMX, tlak na lavičke, kaleidoskop – riešenie rébusov, bowling, expresnú orientáciu (24.00-02.00), nočný orientačný beh situovaný v meste (od 02.00 do 04.00 hod.), vytrvalostný beh na 10 km po bezsennej noci a na záver preteky na zajaca vo dvojici na 3 km pripojení na zápästie, za zvukov dychovej hudby Banda z Amiéns. V konečnom umiestnení obsadilo družstvo HVIEZD 30. miesto a družstvo ĽAVORUKÍ 45. miesto.

Jazda na kanoe
Štart – beh na zajaca

Súťaž zabezpečovalo 220 dobrovoľníkov a 70 partnerov a sponzorov. Počas nášho pobytu to nebolo len športové súťaženie, ale aj zoznamovanie sa s mestom a históriou Saint Just en Chaussée a regiónu Picardia. V pondelok sme sa vlakom odviezli do 80 km vzdialeného Paríža, kde sme si postupne prehliadli katedrálu Notre Dame, prešli sa nádvoriami Louvru zastavili sa pri 21 m vysokej pyramíde, pokračovali k luxorskému obelisku uprostred námestia Place de la Concorde, odtiaľ po Champs Élysées k víťaznému oblúku(Arc de Triomphe). Cestou k víťaznému oblúku začalo pršať, stále viac a viac. Napriek tomu sme po 260 schodoch vystúpili na jeho vrchol, kde nás dážď dorazil. K Eifelovke sme sa presunuli metrom. Pod Eifelovkou nás zaujali práce na budovaní novej nepriestrelnej sklenenej steny, ktorá sa bude tiahnuť pozdĺž základne Eiffelovej veže. Nový modernizačný projekt, má zvýšiť bezpečnosť ikonickej vyhliadkovej veže uprostred panujúceho výnimočného stavu. Naším posledným cieľom v Paríži bola návšteva baziliky Sacre Cour. Dostať sa k bazilike bolo jednoduché, v jej blízkosti stojí metro (Anvers). Bazilika Sacre Cour je situovaná v mestskej štvrti Montmartre, čo je považovaná za najchudobnejšiu štvrť. Toto zaujímavé miesto sa návštevníkom oplatí navštíviť kvôli okúzľujúcemu výhľadu na celé mesto. Uličky okolo baziliky dýchajú atmosférou Paríža, neďaleko sa nachádza ulička maliarov, typické malé kaviarničky. Z baziliky sme zišli na Moulin Rouge – v preklade červený mlyn, kde sa nachádza jeden z najznámejších kabaretov na svete. V utorok, predposledný deň pobytu sme v malebnom mestečku Chantilly navštívili zámok Chantilly. Zámok obklopujú jazierka a fantastické záhrady, k dispozícii sú kanály, vodopády a fontány. V zámku sídli Múzeum Condé, ktoré pozostáva z galérie malieb a kresieb a z knižnice so zbierkou vzácnych kníh. Knižnica obsahuje 30 000 kníh, vrátane 12 000 starých výtlačkov a viac ako 1500 rukopisov. Ku komplexu patria veľkolepo pôsobiace Veľké stajne (Les Grandes Écuries ). Pod ich kupolou, vysokou 28 metrov sme mali nevšedný zážitok z ukážky drezúry koní. Ďalším lákadlom je umelá dedinka, tzv. hameu, aby sa šľachta mala kde hrať na dedinčanov. Taktiež je celosvetovo známa chantilská šľahačka, ktorú sme mali možnosť ochutnať. Večerné rozlúčkové posedenie v klubovni asociácie bolo peknou bodkou za 6-dňovým pobytom šestice športovcov a predstaviteľov samosprávy v družobnom meste Saint Just en Chaussée.

juzu