Folklórny súbor VATRA od svojho vzniku v roku 1952, teda už neúrekom 65 rokov, bol reprezentačným umeleckým telesom, v ktorom sa vyžívalo nespočetne mladých ľudí čo milovali slovenskú ľudovú pieseň a tanec. A tak je tomu aj teraz a dúfajme aj naďalej bude.

      Keď už hovoríme o folklórnom súbore VATRA ako o reprezentantovi, najprv bol reprezentantom novej mladej strojárskej fabriky „Levickej kotlárne“, veď vznikol prakticky zároveň s ňou, a obce, neskôr mesta Tlmače. Vypracoval sa na reprezentanta Tekovského regiónu, bol okresným folklórnym súborom okresu Levice aj oficiálne, pričom vo svojom programe spracovával najmä tradičný materiál Tekova a blízkeho Hontu. Najviac však rozvíjal  „čilejkársky“ mikroregión, ale scénicky spracovával aj ostatné atraktívne regióny Slovenska.

       Reprezentoval na veľkých folklórnych festivaloch ako sú Východná, Detva, Myjava, Košice, Terchová, Hrušov, … Samozrejme aj v zahraničí – na 43 zahraničných zájazdoch súbor reprezentoval predtým Československo a teraz Slovenskú republiku. Úspešne absolvoval skoro 2000 menších i veľkých akcií.

       Vychoval veľa milovníkov folklóru, aj takých, čo účinkujú v špičkových vysokoškolských i profesionálnych súboroch. Má zásluhu aj na pozdvihnutí národného povedomia aj formou výchovných koncertov na školách.

      Všade rozdával radosť, dobrú náladu a typickú čilejkársku náturu v piesňach, hudbe a tanci v autentických krojoch, ktoré tak pomohol uchovávať a prezentovať. Teda v stručnosti, taká je jeho činnosť a všetci, nielen tlmačania môžu byť na Vatru hrdí, a myslím si, že aj sú.

      Rozvoj súboru by bol dosť oklieštený bez finančnej podpory mesta Tlmače, Nitrianskeho samosprávneho kraja a Fondu pre podporu umenia. S financiami, ktoré sme získali z grantov a dotácií, budeme môcť čiastočne obnoviť kroje, pripraviť nové programové čísla i trošku zlepšiť podmienky účinkujúcich členov pri našich vystúpeniach. Príprava na vystúpenia, ktoré sú pred nami pokračuje stále dobrým tempom a tých akcií nás čaká do konca roka dosť na regionálnych  slávnostiach ale aj v zahraničí. V auguste FS Vatra absolvuje reprezentačný zájazd do Talianska, bude účinkovať na 28. ročníku Medzinárodného folklórneho festivalu  Treviso 2017.

        Hlavná tohtoročná akcia nás čaká koncom roka. V októbri budú slávnostné predstavenia v rámci 65. výročia založenia Folklórneho súboru VATRA Tlmače aj spolu so stretnutiami bývalých členov. Pre verejnosť a pozvaných hostí pripravujeme vystúpenie v piatok 20. októbra 2017. Stretnutie bývalých členov so súčasnými vatrákmi spolu so slávnostným aktívom a vystúpením bude v sobotu 21.októbra 2017 už od popoludňajších hodín a až dovtedy, kým bude ešte niekto vládať tancovať alebo spievať.

Srdečne vás na ne pozývam.

Ing. Ján Urban