Skupina včelárov zo zväzu z mesta Molsheim si prišla vymeniť skúsenosti s kolegami zo Slovenska.

Včelársky zväz z Levíc prijal ponuku na spoluprácu z radosťou. Toto bol začiatok nádherného priateľstva, ktorý sa zrealizoval 12-teho júla tohto roku.

Na Slovensko sme pricestovali z oblasti Alsasko, ktoré sa nachádza na severo-východe Francúzska a okresným mestom je známy Štrasbourg, v ktorom sa nachádza Európsky parlament, Rada Európy aj Európsky súd pre ľudské práva.

V piatok delegácia navštívila mesto Banská Bystrica. Program začal prednáškou na Strednej odbornej škole pod Banášom, kde sme boli prijatí riaditeľom školy pánom Pavlom Fiľom. Po zaujímavej prednáške sme si prezreli školu a včelnicu. Pokračovali sme prehliadkou centra mesta a nádherného dreveného kostola v Hronseku. Deň sme zakončili prehliadkou maľovaných úľov u Mariána Bátovského zo Starého Tekova.

Prehliadka maľovaných úľov u Mariana Bátovského v Starom Tekove

Na ďalší deň sme navštívili mesto Nitra. Tu sme si prehliadli poľnohospodárske múzeum a včely skanzen. Prešli sme si centrum a synagógu. Deň sa ukončil prehliadkou medárne u Dušana Kollára, predsedu včelárskeho zväzu v Leviciach.

V nedeľu sme si prehliadli mesto Banská Štiavnica. Začali sme prehliadkou Banského múzea, pokračovali prehliadkou centra a ukončili návštevou Nového zámku. Na spiatočnej ceste sme sa zastavili v mlyne v Bohuniciach a u včelára Júliusa Ďurku v Jabloňovciach.

Posledný deň nášho pobytu sme navštívili včelára Pavla Horvátha na Lipníku, ktorý sa s nami podelil so svojimi skúsenosťami. 

Pavol Horváth (podpredseda nášho zväzu) a Yvan Idoux na Lipníku

Potom sme boli prijatí primátorom mesta Levice pánom Mišákom a jeho spolupracovníkmi.

Pozreli sme si ešte dve včelnice u Michala Petríka a Pavla Birica.

Rozlúčili sme sa spoločným obedom, ktorým sme spečatili našu spoluprácu. Včelársky zväz z Levíc nás príde navštíviť v roku 2019.

Delegácia 13-tich včelárov z Francúzska je veľmi šťastná, že si na Slovensku našla nielen kolegov, ale aj nových priateľov. Výmena skúsenosti bola pre obe skupiny veľmi obohacujúca.

Mgr. Gabriela Michníková Bernard