O knihách a ich význame v našom živote vieme azda všetci. Čítaním sa kultivuje naša slovná zásoba, dokážeme sa lepšie vyjadrovať, komunikovať, ľahšie opísať, čo sme videli alebo zažili. Prostredníctvom kníh získavame množstvo nových poznatkov, a to z oblasti logického myslenia a rovnako tak aj emocionálneho myslenia. Dá sa povedať, že knihy nám pomáhajú rásť. V detstve nás naučili veriť tomu, že dobro víťazí nad zlom, ukázali nám význam priateľstva, lásky, odvahy či empatie. V dospelosti sú zdrojom vedomostí, poskytujú oddych od každodenných povinností a problémov alebo naopak riešenie ako ich prekonať. Autori sa tak stali našimi učiteľmi, my ich slová chytáme do dlaní a nevieme sa ich nabažiť.

V mnohých prípadoch klasické knihy v súčasnej dobe vystriedali novodobé technológie. Informácie hľadáme poväčšine na internete a encyklopédie sa tak pomaly stávajú minulosťou. Namiesto čítania románov alebo detektívok si radšej pozrieme dvojhodinový film,  namiesto čítania niekoľkostranových kníh si zvolíme rýchle prečítanie krátkeho referátu. Najmä z dôvodu nedostatku času a pracovnej vyťaženosti si ako formu oddychu volíme sledovanie televíznej obrazovky alebo obrazovky mobilu. Oberáme sa tak o príjemnú atmosféru obohatenú o jedinečnú vôňu kníh a ticho, ktoré nenájdeme nikde inde než v knižnici.

Mestská knižnica v Tlmačoch má pre verejnosť svoje dvere otvorené už mnoho rokov. Vystriedalo sa v nej množstvo návštevníkov, ktorých spájalo jedno – záľuba v čítaní. V časoch bez súčasne vyspelých technológií bola návšteva knižnice a možnosť zapožičania si knihy veľkou udalosťou. Vlastniť čitateľský preukaz a mať v ňom čo najviac záznamov o zapožičaní knihy bola aj určitá forma súťaživosti medzi žiakmi. V knižnici sa striedali všetky generácie, ktoré si v úhľadne uložených regáloch podľa vlastného vkusu hľadali literárne diela na dlhé zimné večery alebo na čítanie pri prvých letných lúčoch na balkóne.  Knihy určené pre verejnosť sa ocitli v domovoch a v rukách mnohých z nás, no na hodnote a význame im však nikdy neubudlo. S čím však nikto z nás nepočítal bol fakt, že v zhluku pandémie sa aj tieto dvere zatvoria a na knihy tak v priebehu roka padne jemná vrstva prachu.

Situácia sa postupne zlepšuje a tak sa Mestská knižnica v Tlmačoch opäť verejne sprístupnila. Pri vstupe si z dôvodu pandemických opatrení môžete požiadať o knihu podľa vlastného výberu, ktorý je v súčasnosti naozaj pestrý. Nedávno bol totiž knižnici schválený grant z fondu pre podporu umenia, ktorý poskytol možnosť zakúpenia kníh rôznych žánrov, pre všetky vekové kategórie.

Od rozprávkových kníh pre mladšie deti, cez dievčenské romány pre tie staršie. Pre dospelých naopak beletria, thrillery, historické či vojnové romány, detektívne knihy a množstvo ďalších. Ak presne neviete, čo hľadáte, ochotne Vám pomôžu pracovníčky knižnice. Knižnica je pre verejnosť sprístupnená v pondelok, stredu a v piatok v čase od 13:00  do 16:30.

Oddýchnime si teda od sociálnych sietí a moderných technológií, zavítajme do knižnice a požičajme si knihu podľa vlastného gusta. Zabudnime na chvíľu na problémy, ktoré nám tieto dva roky priniesli a odmeňme sa relaxom a uvoľnením od stresu tým, že svoje oči upriamime na príbehy, na rady a na múdrosti, ktoré nám knihy poskytujú.

Veď ako povedal Joseph Addison: „Čítanie je pre myseľ tým, čo cvičenie pre telo.“

Emma Fábryová

detská literatúra pre vekovú kategóriu čitateľov do 9 rokov