A je to za nami. Zavreli sme pomyselnú divadelnú bránu za jubilejným 25. ročníkom Divadelných dní pod Slovenskou bránou v Tlmačoch. Festival sa konal 15. – 17. septembra v Spoločenskom dome v Tlmačoch na sídlisku Lipník. „Predskokanom“ festivalu bola divadelná dielňa, ktorá pod vedením Bc. Renaty Jurčovej diS. Art pracovala a tvorila od 11. septembra a výsledok svojej práce predviedla na otvorení festivalu.

  • Tália moja milá nauč ma veriť, pobozkaj, pomiluj ma ohnivo…

Festival bol prehliadkou amatérskej tvorby z celého Slovenska. Predstavilo sa na ňom osem divadelných súborov, ktorých predstavenia hodnotili diváci a porota. Súbory mali tiež možnosť zúčastniť sa rozborových seminárov, ktoré prebiehali pod vedením predsedníčky poroty PhDr. Eleny Knopovej, PhD. Z diváckeho hlasovania vzišiel víťaz diváckej ceny – Divadelný súbor Jána Chalupku Brezno, ktorý sa nám predstavil s hrou Spálená večera. Z festivalu si odniesli cenu „Divácke oko“.

Víťaz hlavnej ceny – APOSTROP pri ZUŠ J. L. Bellu Liptovský Mikuláš,

Po vzhliadnutí všetkých súťažných predstavení hlasovala aj porota. Tá bola zložená zo zástupcov zúčastnených súborov. Každý člen poroty po vzhliadnutí všetkých predstavení vyplnil hlasovací lístok, kde pridelil jednotlivým predstaveniam body od 1 po 7. Hlasovať mohol každý porotca za všetky predstavenia, okrem svojho. Po sčítaní všetkých bodov vzniklo konečné poradie, z ktorého najúspešnejší súbor si odniesol hlavnú cenu festivalu – finančnú prémiu. Víťazom na 25. ročníku sa stal divadelný súbor APOSTROP pri ZUŠ J. L. Bellu Liptovský Mikuláš s hrou Made in Poland.

A ako to vyzeralo na prvých troch miestach? Bolo to tesné…
1. miesto APOSTROP pri ZUŠ J. L. Bellu Liptovský Mikuláš, 40 bodov
2. miesto Divadlo mladých KALORIK a ELDORÁDO Bánovce nad Bebravou, 39 bodov
3. miesto Divadelný súbor Jána Chalupku Brezno, 38 bodov

Bol to nádherný víkend plný nielen dobrého divadla, ale aj priateľských stretnutí, zábavy v podobe off-programových aktivít ako Karaoke Show, divadelného kvízu s Piťom a Slavom, či rock & rollovej čerešničky na záver – kapely The Cellmates.

Bolo nám s vami dobre, tak pevne veríme, že aj Vám u nás. Ak sa Vám u nás páčilo, povedzte to všetkým. Ak niekde vidíte naše rezervy, povedzte to nám a my na nich do budúceho ročníka určite zapracujeme. Už dnes sa tešíme na ďalšie stretnutia s vami, milovníkmi Tálie.

Za organizačný tím Juraj Hruška