V Tlmačoch pribúda nielen bežcov, ale aj ich čoraz lepších výkonov. Svedčia o tom výsledky troch najväčších podujatí v druhom polroku 2016

Prvým v poradí bol Rajecký maratón a polmaratón. Z Atletického klubu mesta Tlmače trať 42 195 metrov úspešne absolvovali hneď tri ženy. Najlepší výkon podala Michalka Kúdeľová, ktorá časom 3:51:39 skončila na 10., hodnotenom mieste v absolútnom poradí žien. Za ňou dobehla svoj 350 maratón v poradí vôbec najstaršia účastníčka maratónu Eva Seidlová, čas 4:03:10, za ňou Sylvia Havranová, čas 4:10:27. Najlepší maratónec z Tlmáč bol v tento deň Miroslav Bátovský – čas 3:40:13, za ním Peter Salaj – čas 4:10:27. Na polovičnej trati piate miesto patrilo hneď bežcovi z AK Tlmače, Milanovi Švecovi , ktorý dosiahol výborný čas 1:16:18. Na 45. mieste v kategórii mužov do 40 rokov sa umiestnil Ján Moravčík – 1:35:58, na 70.mieste Miroslav Straňovský – 1:41:03, na 75. mieste Andrej Salaj – 1:41:40. Medzi mužmi od 40 do 50 rokov na 46. mieste skončil Zsolt Straňovský – 1:47:04 a na 54. mieste Tibor Seidl – 1:48:19. V kategórii mužov nad 60 rokov na 10 mieste skončil Slavomír Hajdučík st. – 2:10:36. Túto trať úspešne absolvovali tiež tri ženy z Tlmáč – a to všetky v kategórii do 30 rokov : Najlepšie si počínala Katka Bátovská, ktorá skončila v silnej konkurencii na krásnom 6. mieste, čas 1:41:12. Na veľmi peknom mieste – 7. sa umiestnila Mirka Moravčíková – čas 1:47:11 a na 41. mieste Daniela Kišová – čas 2:18:52.

Po prezentácii na Rajecký maratón

Druhou veľkou akciou bol štafetový beh „Od Tatier k Dunaju“. Jedná sa o nonstop beh, beží sa dňom i nocou. Štart je v Jasnej v Nízkych Tatrách a cieľ v Bratislave. Členovia AK Tlmače sa tohto behu zúčastnili už aj pred rokom, ale vlastne každý jeden bežal za takmer iný tím. A tak si na záverečnom posedení klubu v decembri povedali, že prečo by nemohli vytvoriť vlastný tím a prezentovať tak naše mesto. Od slov nebolo ďaleko k činu. Pod vedením kapitána Martina Dudášika sa prihlásili ako štafeta ALL (to znamená muži i ženy nie v rovnakom pomere) pod názvom AK Tlmače. Boli tam ešte ďalšie možnosti štafiet : muži, ženy, resp. MIX muži a ženy rovnaký počet. Tohto roku bolo celkom prihlásených a registrovaných 200 štafiet, z nich celých 345 km absolvovalo úspešne 192 tímov. Naša mestská štafeta sa v absolútnom poradí umiestnila na 21 mieste, resp. medzi rovnocennými štafetami na 17 mieste. Ich výsledný čas bol 27 hodín, 16 minút a 37 sekúnd. Srdečne im blahoželáme a ďakujeme za dobrú reprezentáciu o to viac, že jedným z členov štafety bol aj samotný primátor mesta Miroslav Kupči. Ale zaslúžia si všetci, aby sme ich vymenovali. Okrem už spomínaných to boli: Miroslav Bátovský, Zsolt Straňovský, Slavo Jaroš, Peter Salaj, Andrej Salaj, Ján Moravčík, Mirka Moravčíková, Sylvia Havranová-Majtánová, Daniela Havranová, Michalka Kúdeľová.

Foto : Daniela Kišová – AK Tlmače – Od Tatier k Dunaju

Treťou veľkou spoločnou akciou bol Medzinárodný maratón mieru (ďalej len MMM v Košiciach) Sedem členov klubu bežalo maratón. Po prvýkrát Beáta Švecová, ktorá sa pripravovala pod vedením svojho manžela Milana Šveca. Ten mal veľké ambície stáť aj na stupni víťazov v polmaratóne, ale potvrdilo sa to, čoho sa vlastne aj obával – že víťazstvo medzi slovenskou špičkou na NIGHT RUNE v Bratislave spred týždňa mu odčerpalo viac síl, ktoré potom v Košiciach chýbali. V tejto disciplíne sa najviac darilo Katke Bátovskej a Zsoltovi Straňovskému. Deväť členov klubu úspešne zvládlo celú maratónsku trať. Niektorí menej, iní viac úspešne. Vyzdvihnúť treba hlavne Mirku Moravčíkovú, ktorá bežala svoj prvý maratón vôbec a to hneď vo výbornom čase ( 3:39:39 – 24. miesto). Prvý maratón bežal aj Martin Dudášik ( 4:32:20). Z mužov sa najviac darilo Mirovi Bátovskému (3:33:02), snáď treba spomenúť Evu Seidlovú, ktorá zvládla maratón pod 4 hodiny a stala sa aj víťazkou kategórie nad 60 rokov. Sme radi, že naše mesto má toľkých úspešných športovcov a veríme, že každým rokom budú mať viacerých nasledovníkov.

MMM Košice – pred štartom

A máme aj vlastných trénerov. Veľmi nás potešila správa, že šikovní bežci z Tlmáč absolvovali kurz trénerstva detí do 12 rokov. Tak sa zdá, že našim budúcim atlétom v Tlmačoch svitá na lepšie časy. Treba len veriť v dobrú spoluprácu s mestom i základnou školou a dočkáme sa nových dobrých športovcov – hlavne bežcov. Srdečne gratulujeme k získaniu certifikátu trénerstva – Mirke Moravčíkovej, Petre Havranovej, Františkovi Kľučiarovi a Petrovi Záležákovi.

Eva Seidlová