Počet členov Atletického klubu neustále rastie. To však neznamená, že pre svoje zdravie, spokojnosť a duševnú vyrovnanosť iní občania Tlmáč nič nerobia. Denne ich vídavame buď na priehrade klusať, behať, prechádzať sa rýchlou chôdzou, či spolu so svojím psím kamarátom denne chodiť na prechádzky.
Niekto je rád pre seba, niekto je radšej v kolektíve. A práve táto túžba po spoločnosti spôsobuje, že členov AK Tlmače pribúda.
Podľa toho, ako komu vychádza voľný čas, podľa výkonnosti i chuti spolu chodia na tréningy a spolu na rôzne bežecké podujatia, ktorých je v súčasnosti na Slovensku množstvo – stačí si len vybrať.
Niekto radšej pobeží v teréne, v kopcoch, v horách, iní preferujú cesty, asfalt, roviny.
V každom prípade však bežci AK majú svoje „nosné“ bežecké podujatia, na ktorých sa zúčastňujú spoločne každý rok.
Je to predovšetkým maratón a polmaratón na jar v Bratislave, v lete v Rajci a na jeseň v Košiciach. Každý si príde na svoje, vyberie si tú svoju disciplínu, každopádne však držia jeden pri druhom, navzájom si pomáhajú.
Takže prvú tohtoročnú „maratónsku“ previerku pripravenosti majú už za sebou.
V nedeľu 1.4. to bol 12. ročník polmaratónu a maratónu v Bratislave, ktorý privítal nielen ich ale aj bežcov z celého Slovenska a ďalších 40. krajín sveta krásnym, už letným počasím. Nie každému sa podarilo vyrovnať s takýmto teplým „prekvapením“ po uplynulých studených týždňoch. Hlavne u bežcov zo severnejších krajín to bolo asi ťažké, pretože mnohí z nich vzdali.
Tlmačský atletický klub mal zastúpenie v tomto dni na maratóne, polmaratóne, ba aj štafete.
Medzi maratóncami, ktorých bolo 1091, dosiahli pekný čas i umiestnenie vo svojich vekových kategóriách Sylvia Havranová-Majtánová /4:10:47/, Eva Seidlová /4:22:25/ a Peter Salaj /3:40:04/ s Miroslavom Bátovským /3:42:06/
Polmaratóncov bolo celkove 2 677, najlepšia z tlmačských žien bola Bátovská Katarína /1:42:16/, Moravčíková Mirka dosiahla čas 1:43:54 a výborne zabehla Iveta Kamenská /1:49:29/.
Z mužov bol vynikajúci Miroslav Stráňovský, ktorý si na tejto trati zlepšil svoj osobný rekord takmer o 2 minúty /1:25:12/, za ním skončil Ján Moravčík /1:35:22/ a Zsolt Straňovský /1:40:28/.
V štafetách za svojich zamestnávateľov zabojovali manželia Beata a Milan Švecovci.
Bolo to veľmi vydarené podujatie, postretávali sa tu mnohí známi a priatelia, nadviazali nové športové priateľstvá. Potvrdilo sa staré známe, že šport nie je len pre šport samotný, ale je to zároveň aj spoločenská udalosť, ktorá zbližuje ľudí v dnešnom uponáhľanom a niekedy aj nevraživom svete.
Po vydarenom 34. ročníku Tlmačského polmaratónu sa členovia AK najbližšie chystajú spoločne na maratón i kratšie trate do Plitvíc, viacerí berú so sebou i svoje ratolesti, či partnerov, kde plánujú stráviť víkend..

Eva Seidlová