21. jún – 24. jún 2018 – Oravská Magura

V dňoch 21. júna až 24. júna sa uskutočnila dlho očakávaná akcia KST Tlmače na Orave v pohorí Oravská Magura, hrebeňovka z Nižnej do Dolného Kubína. Trinásť účastníkov z Tlmáč, Levíc a Bátoviec počas 3 dní po hrebeni Oravskej Magury zvládlo 50 km turistického pochodu. Cestou do Nižnej v Oravskom Podzámku sme si prehliadli Oravský hrad. Prvý deň 8 hodín putovania z Nižnej po hrebeni do sedla Príslop. Druhý deň za občasných zrážok a ochladenia zo sedla Príslop (808 m) cez kótu Dva pne, do sedla Kubínska hoľa (1310 m). V nedeľu sme z chaty na Kubínskej holi (1096 m) zostúpili po NCH cez lyžiarsky areál Koliesko do Dolného Kubína.

27.07. do 04.08.2018 – Putovanie „doma“ v Štiavnických vrchoch

Takto by sme mohli nazvať letnú akciu, ktorú si Tlmačskí turisti zvolili na tento rok. Akcie sa zúčastnilo 27 turistov, ktorí boli ubytovaní vo Vyhniach na Chate Valachovka. Cieľom turistiky bolo pospomínať a objaviť aj nové krásy tohto nádherného pohoria. Na každý deň bol navrhnutý program, ktorý bol na sto percent splnený. Kto už nevládal v horúčavách šliapať, ten si zvolil ovlaženie sa v blízkom Vodnom raji. Postupne sme navštívili Kerling, kde je postavená kaplnka Panne Márii, Kamenné more, Repište – hrad Marcus, Sklené Teplice, absolvovali exkurziu do pivovaru Steiger, z Hronskej Breznice vyhliadku Demian, obec Močiar, zo sedla Červená studňa cez Paradajs sme putovali do Banskej Štiavnice – návšteva Kalvárie, Trojičného námestia, Szabóovú skalu nad Vyhňami, Pustý hrad nad Sklenými Teplicami, Banskú Hodrušu, Rumplovskú, Jeleniu skalu. Celkovo sme na túrach nachodili cez 70 km.

Účastníci TTT 2018 – Putovanie „doma“ v Štiavnických vrchoch

01.09.2018 – Národný výstup na Pustý hrad

V sobotu 1.9.2018, v Deň ústavy SR sa skupina členov MO MS a KST Tlmače vybrala na tradičný, už 26. ročník Národného výstupu na Pustý hrad. Výstup na Pustý hrad sa koná od roku 1992 v duchu vlastivednom a uctievaní štúrovských tradícií. Program Národného výstupu bol pripravený na Dolnom i na Hornom hrade a neplánovane sme mali príležitosť vzhliadnuť aj prelety lietadiel na Medzinárodných leteckých dňoch SIAF 2018 na neďalekom letisku Sliač.

6.9.-9.9.2018 – Medzi vrchármi vo Veporských Vrchoch

Do Veporských vrchov chodíme minimálne aspoň raz do roka už od roku 1992. Je to naša „zasľúbená zem“. Najlepšie na tom je, že čím ďalej, tým sa nám viacej páčia a lákajú nás na svoje atrakcie nevídanou magickou silou. Sú nádherné, čarokrásne. Tento rok sme si naplánovali prechod z Kokavy nad Rimavicou do Dobroča rôznymi kľučkami po Sihlianskej planine. Zraz v Penzióne Kokava, v piatok ráno autobusom do časti Havrilovo. Odtiaľ viedla cesta neustále do kopca až na Tri chotáre cez sedlo Pereš a Železnú bránu. Na kus reči sme sa za-stavili na Pereši pri miestnych vrchároch. Domáci, pán Spodniak, riadny chlapisko, spolu s manželkou sa venovali chovu hovädzieho dobytka a oviec. Ťažká robota na samote. Navzájom sme sa počastovali delikatesami, vrchári žinčicou, syrovými korbáčikmi slaninou a klobásou a my na oplátku niečím tekutým. Popri hostine rozprával, ako je to v tomto jeho fachu. Dotácie na pôdu sú päťkrát nižšie ako v západných krajinách a mäso mu odkupuje Poliak. Ďalej už viac hovoriť nemusel. Rozlúčili sme sa a vydali sa do kopca na Železnú bránu do zákutí pod Klenovský Vepor. Blížiac sa k Železnej bráne začali hustnúť hríby. V týchto horách rastú hojne. Tašky sa nám plnili a poriadne oťažievali. Pri Troch chotároch zabáčame na Sihliansku planinu, popri roztrúsených samotách, domáci im hovoria kolešne. Pozerajúc sa na tú krásu okolo nás, priblížili sme sa k záveru dnešnej túry k Marekovmu Dvoru na Sedmáku. Gazdiná nás privítala dobrou domácou. Kelová polievka a zapekané zemiaky so syrom nás dostatočne zasýtili. Posedenie pri ohni dotvorilo romantickú idylku, obraz prostého, pokojného, harmonického života, zvlášť na vidieku. Medzi jednotlivými členmi rodiny pána Pavla Mareka a Viery Marekovej boli nádherné vzťahy. Večer všetci sedeli okolo stola, rozprávali sa a na niečom smiali. Televízor sme nikde nevideli. Pán Marek nám pri výrobe syra rozprával, ako bol v Mongolsku učiť miestnych pastierov vyrábať syr.

Spomienka na Marekov dvor vo Veporských vrchoch

Z Marekovho dvora popri potoku sme sa dostali ku kaštieľu pri vstupe do doliny, v ktorej sa nachádza dedinka Kysuca. V dedinke sú krásne renovované domčeky v pôvodnom štýle. Človek odtiaľ odchádza s rešpektom. Opäť sme vyšli na Sihliansku planinu v sedle Kysuca – Uhliarka. Zo sedla nás čakala jedenásť kilometrová dolina popri Čiernom Hrone, z toho 9 km po asfaltke až do Dobroča do chaty Balocké vrchy. Tu sme čo-to pojedli a išli sme na Ňervovô.

11.10. – 14.10.2018 – Západné Tatry – Žiarska dolina

Skupina 21 turistov KST Tlmače a KST Bátovce počas dvoch dní brázdila turistické chodníky v Roháčoch. Ubytovanie v chate Liptov a na priváte Bellis. Prvý deň sme absolvovali túru naprieč Žiarskou dolinou smer Žiarska chata, symbolický cintorín a Šarafiový vodopád. Niektorí idú až po Jalovecké sedlo, ďalší skúsia Žiarske sedlo. Cestou naspäť nevynecháme návštevu Medvedej štôlne. V sobotu sa pätica vybrala na Holý Vrch – odtiaľ na Baranec – a späť do ústia doliny. Druhá skupina 15-členná vyrazila z parkoviska pod Žiarskou dolinou červenou po Tatranskej magistrále do Račkovej doliny. Na radu chatára z Baranca sme od rázcestia pod Holým vrchom vyšliapali k vodopádom na Trnovečanke. V našom cieli – v Račkovej doline, sme sa zastavili na obed v horskej chate Orešnica. Pobyt sme skončili večerným posedením, na stoloch sa objavilo z každého batoha trošku. A nedeľu poďho zase domov.

13.10.2018 – Jesenná turistická akciu Oponice – Kostoľany pod Tríbečom

Akciu po trase z Oponíc cez Oponický hrad, Veľkú skalu, Pusté, cez Jelenskú gaštanicu na hrad Gýmeš a odtiaľ na Studený hrad a do cieľa do Kostolian pripravil KST Levice s účasťou tlmačanov.

10.11.2018 – Túlačka Štiavnickými vrchmi

Je po Dušičkách, v sobotu od 07.00 do 22.00 sa konali komunálne voľby. Turisti z okresu Levice v tento deň vyrazili na túlačku Štiavnickými vrchmi po trase Uhliská – Rudno nad Hronom. Z Uhlísk po červenej (Rudná magistrála), cez Sedlo Lachtriská, Sedlo na Plese, Pod Hrádkom. Koniec túry bol v obci Rudno nad Hronom. Účastníci absolvovali vzdialenosť 9 km. Na túlačke sa zúčastnili najmä členovia Tom KST Atóm Levice a vznikajúceho TOM Tlmače, ktorý na ZŠ Tlmače vedie pani riaditeľka ZŠ Boženka Dudášiková.

17. 11. 2018 – Čertova skala – Turová

Turistický oddiel Bátovce zorganizoval v sobotu 17.11. akciu s názvom S batohom cez hory. Trasa od obce Budča viedla po NTCH na Čertovú skalu, ktorá sa nachádza v prírodnej rezervácii Boky. Ide o balvan s objemom asi 6,5 m³, hmotnosť 17 ton, styčná plocha 58×38 cm. Po obhliadke skaly sme v obci Turová navštívili k Turovský skalný vodopád a Turovský sopúch.

22.11. – 24.11.2018 – Kremnické vrchy – chata Hostinec

Víkendovú akciu v Kremnických vrchoch zorganizoval KST Tlmače, zúčastnili sa aj turistky z KST Bátovce. Účastníci absolvovali prechod hlavným hrebeňom na Skalku, Gergeliho tunel a späť.

IŠ, JN, KT, JŽ