Jarná časť nám priniesla viac radosti, a aj viac bodov. Začali sme síce prehrou, ale v ďalších zápasoch zabral kolektív, posilnený o viacerých tlmačských hráčov, ktorí sa vrátili po pôsobení vo vyšších súťažiach. Víťazstvo v piatich, a remíza v štyroch zápasoch nás vyniesli na konečné jedenáste miesto. Báli sme sa však až do posledného kola, možná hrozba až štyroch vypadávajúcich však vyburcovala hráčov k víťazstvu na pôde Pohronského Ruskova a tak sa bude sezóna nováčika hodnotiť pozitívne. Vhodne zapadli posily, utužil sa kolektív a tak nás v lete čaká tvrdá práca na novú sezónu. Chlapci sú odhodlaní posunúť sa v tabuľke opäť vyššie.
Dorastenci sezónu nedohrali dobre, dochádzka bola trochu lepšia, ale výsledkami nás nepotešili a skončili až siedmi, čo je stále dôsledok z minulosti a nezáujem mládeže športovať v tejto kategórií. V budúcej sezóne bude dôležité pritiahnuť ich k futbalu, čo však pre pretrvávajúcu zlú situáciu v športe v našom meste nebude jednoduché.
Žiaci po stabilizovaní kádra začali predvádzať výborný futbal, poskočili o jedno miesto vyššie, a keby nebolo veľkej straty z jesene, mohli sme sa zaradiť aj vyššie. V zápase o konečné umiestnenie sme sa stretli so súperom zo skupiny juhovýchod. Na piatom mieste sa tam umiestnilo družstvo z Tekovských Lužian. V domácom zápase sme vyhrali vysoko 6:0 a tak sme si vytvorili výbornú pozíciu do odvety. V Lužanoch sme tiež zvíťazili 4:2 a skončili na celkovom 9. mieste. Najviac pozitívna okrem výsledkov je tréningová účasť a záujem kategórie o tréningový proces.
Jarná časť vyšla až na jeden zápas aj prípravke U11, kvalifikovali sa na finálový turnaj v Rybníku, ktorý sa konal začiatkom júna. Tam sme však výkonmi neoslnili. V skupine sme skončili po dvoch prehrách a jednej bezgólovej remíze na 3. mieste a v súboji o konečnú 5. priečku prehrali s Kalnou 1:0. Umiestnenie odzrkadľuje našu výkonnosť v danej situácii. Veríme, že spolupráca so školou a rodičmi sa zlepší, všetci rodičia budú nápomocní trénerom a klubu a úspešný ročník sa v ďalšej sezóne etabluje v kategórii žiakov U15, čo je hlavný cieľ v tejto kategórii.
Prípravka U9 sa so striedavými úspechmi zúčastňuje turnajov, kde sa však stretáva s klubmi z vyšších súťaží. Deti zbierajú prvé skúsenosti a napriek prehrám sa naši najmladší tešia na každý tréning, či zápas. Veríme, že po „Dni Detí“ bude záujem nielen o futbal stále väčší a spolupráca medzi školou a klubmi bude mať stúpajúci charakter.
Viacero vecí sa nám v tejto polsezóne podarilo, niektoré nie, to nás však viac motivuje zlepšovať sa, a rozvíjať pohybové aktivity detí v našom meste. Je na škodu veci, že táto dobrovoľná činnosť jednotlivcov a klubov je nedocenená zo strany Mesta Tlmače. Po dvoch najväčších akciách v meste ( Stretnutie generácií a Tlmačského polmaratónu) minulom a v tomto roku sa zdalo, že sa situácia mení k lepšiemu, no pri prejednávaní rozpočtu a plánu investícií na rok 2018 sa opäť potvrdilo, že ochota nie je taká, ako sa na pohľad zvonku zdá. Zo strany mesta prišiel návrh na znižovanie dotácie na športové kluby a ich dobrovoľnícko – športovú činnosť pre vaše deti a len vďaka väčšine poslancov sa podarilo udržať rozpočet pre všetky športové kluby na úrovni spred roka.
Od novembra do februára sme riešili údržbu športového areálu, ale aj napriek našim návrhom sa neudialo nič. Celú jarnú časť sme údržbu zabezpečovali len s ľuďmi z vnútra klubu, v ich voľnom čase, no takto sa to do nekonečna nedá robiť. Na väčšine obcí končia športy preto, lebo mládež a dospelí nechcú športovať, alebo nemá kto chod športového klubu zabezpečovať, možno v Tlmačoch budeme svedkami toho, že sa dá skončiť aj z iných dôvodov. Všetko záleží od kompetentných.

tm