Vyvrcholením sezóny 2017/2018 boli pre hokejovú rozhodkyňu, Michaelu Kúdeľovú, finálové stretnutia extraligy žien, kde o zlato zabojovali Prešovčanky s ŠKP Bratislava. V sérii štyroch finálových zápasov sa Tlmačanka objavila na čiare trikrát. Zo zlata sa tešili hokejistky Bratislavy, ktoré vyhrali sériu v pomere 1:3.
O pár dní na to bola Michaela delegovaná na dva zaujímavé zápasy exotického družstva mexickej ženskej reprezentácie, ktorá odohrala v Petržalke dva prípravné duely so ženským tímom z Viedne. V obidvoch prípadoch Mexiko zvíťazilo.
Slovenský ženský národný tím, jedno z najmladších v histórii (najstaršia hráčka má len 25 rokov) absolvoval pred odletom na MS do Francúzska prípravný zápas s Českom, v ktorom Kúdeľová opäť zasiahla. Slovensky podľahli Češkám 2:4.
Informáciu o tom, že si Kúdeľová zapíska majstrovstvá sveta žien prvej divízie skupiny A, vo francúzskom meste Vaujany (kde hrali aj Slovenky), sa dozvedela len týždeň pred začiatkom MS.

Medzinárodná hokejová federácia (IIHF) už totiž v októbri 2017 zverejnila nominácie na celú sezónu a všetky posty nanominovala. Michaela sa zúčastnila pred začiatkom sezóny, v auguste 2017, predolympijského kempu vo Švajčiarsku. IIHF rozhodkyne upovedomila, pokiaľ tie, ktoré nedostanú v októbri nomináciu, budú zaradené medzi tridsať rozhodkýň, z ktorých bude v decembri vyberať na olympiádu do Pjončangu. Tlmačanka preto vedela, že je stále v hre a šanca ísť na olympiádu, je reálna. IIHF napokon čiarovú rozhodkyňu na OH nenominovala. Po tomto verdikte Kúdeľová neprestala veriť, že sa môže stať zázrak a predsa len na niektoré z MS vycestuje. Napokon nečakané okolnosti zariadili, že jedna z rozhodkýň pre graviditu svoju nomináciu odriekla. IIHF okamžite zareagovala a Kúdeľová výzvu prijala.
Rozhodkyňa nezaháľa ani po skončenej hokejovej sezóne. V januári tohto roka si predsavzala zabehnúť svoj prvý ultrabeh 53 kilometrov z Kamzíka na Pezinskú Babu a späť. S časom päť hodín a štyridsať päť minút sa jej podarilo prísť do cieľa na štvrtom mieste.

-km-

Michaelu sprevádzal 29. apríla na ultrabehu (53km) skúsený a uznávaný ultrabežec Michal Stehlík