European Youth Chess Championship 2019 (Majstrovstvá Európy mládeže)

Mladý tlmačský šachista Tomáš Béreš sa cez letné prázdniny zúčastnil Majstrovstiev Európy mládeže, ktoré sa konali v Inchebe v Bratislave. Tohto významného šachového podujatia sa zúčastnilo až okolo 1300 juniorov do 18 rokov. Tomáš súťažil v kategórii OPEN16 (chlapci narodení v rokoch 2003 a 2004). Tomáš postupne nastúpil proti 2 Čechom, Holanďanovi (vicemajster Európy O16 2019), Slovákovi a narazil aj na reprezentantov Čiernej Hory, Poľska, Belgicka, Bosny a Hercegoviny a v poslednom kole si premeral sily proti reprezentantovi Írska. Tomáš uhral 4 body z 9 kôl za 3 víťazstvá, 2 remízy a 4 prehry a v konečnom poradí obsadil krásne 98. miesto, s čím bol ako 114. nasadený hráč pred turnajom veľmi spokojný. Na tomto turnaji si dokonca do hracej miestnosti nemohol zobrať ani vlastnú vodu a pero a bez vizitky ho do nej ani nepustili, z turnaju si odniesol cenné skúsenosti a v nasledujúcich mesiacoch sa zatiaľ prejavujú aj na jeho výsledkoch.

Mezinárodní šachový turnaj JESENÍK OPEN

Letné prázdniny zavŕšili Tomáš Béreš aj s otcom Dominikom tým, že sa zúčastnili českého turnaja v Jeseníku. Tohto turnaju sa dokopy zúčastnilo 188 šachistov. Dominik štartoval v turnaji A a umiestnil sa v strede štartovného poľa. Tomáš  nastupoval v turnaji B a ako 21. nasadený hráč obsadil 6. miesto so 6,5 bodmi z 9 kôl a ešte do posledného kola bojoval o pódiové umiestnenie.

5. liga

V októbri odštartovala pre šachistov NŠK Tlmače B už aj 5.liga. Družstvo je opäť zložené z mladých hráčov ako Tomáš Béreš, Róbert Bajnok, Tobiáš a Karol Borsíkovci, mladých šachistiek ako Hana Havranová, Sára Kovalčíková a Oleksandra Khovpei, ktorí všetci navštevujú Gymnázium Andreja Vrábla v Leviciach. Týchto šachistov v družstve dopĺňaju skúsení harcovníci ako Alfréd Baroška, Svetozár Havran a Pavel Weisenpacher. Na prvé dvojkolo nastúpili Tlmače proti hosťom z OŠKA Pohronský Ruskov. Domáci nastúpili v zložení Alfréd Baroška, Tobiáš Borsík, Karol Borsík a Oleksandra Khovpei. Oba zápasy dopadli remízou a to vďaka dvojbodovému Alfrédovi Baroškovi a aj Oleksandry Khovpei, ktorá pri jej premiére vyhrala tiež obe partie.

2. liga

Koncom októbra začala pre šachistov NŠK Tlmače najpodstatnejšia 2. liga. Tlmačania cestovali najprv do Topoľčian , ktoré nastúpili aj s veľmajstrom Pacherom. Proti silným domácim nastúpili Tlmače v  zostave: 1.Škreňo 2.Krupa 3.L.Béreš 4.M.Kuna 5.D.Béreš 6.T.Béreš 7.Záhorský 8.P.Kuna. Domáci síce vyhrali 4,5:3,5, no ešte pred koncom poslednej partie nebolo jasné, že aký bude konečný výsledok. Jedinú výhru si z Topoľčian odniesol T.Béreš, remízou partie skončili na šachovniciach Krupu, L.Béreša, M.Kunu, Záhorského a P. Kunu. Škreňo a D. Béreš so silnými súpermi partie nezvládli a prehrali.

V 2.kole cestovali hráči Tlmáč do Nitry a nastupovali proti domácim z Nitrianskej šachovej akadémie tentoraz v zostave: 1.Krupa 2.D.Béreš 3.Valovič 4.T.Béreš 5.Pereszlényi 6.Boldiš 7.Záhorský 8.Rakovský. Tentokrát boli hostia favoritom aj v slabšej zostave a so súperom vyhrali výsledkom 6,5:1,5, keď najprv svoje partie zvíťazili Rakovský a Krupa, potom remízovali postupne Pereszlényi, Záhorský a Boldiš a posledné 3 partie zvíťazila hneď po sebe aj trojica Valovič, D.Béreš a T.Béreš.

Majstrovstvá okresu ZŠ a SŠ LEVICE

Začiatkom novembra sa konali okresné majstrovstvá ZŠ a SŠ v Leviciach. Gymnázium Andreja Vrábla je prakticky v posledných rokoch liahňou mladých šachistov pre ŠK Tlmače.

V turnaji základných škôl reprezentovali Gymnázium Andreja Vrábla Karol Borsík, ktorý obsadil 6. miesto a pravdepodobne sa zúčastní aj majstrovstiev kraja v Nitre, Samuel Gagač, ktorý skončil 15. a Lukáš Košuth, ktorý obsadil 24. miesto. Tento rok súťažilo v tejto kategórii 33 žiakov základných škôl.

V turnaji stredných škôl reprezentovalo Gymnázium Andreja Vrábla až 17 študentov z celkového poľa 24 študentov. 1.miesto si vybojoval Tomáš Béreš so 6,5 bodmi o pomocné hodnotenie pred 2. Martinom Solčanom. Prvú trojicu uzatvára Tomáš Mäsiar a na majstrovstvá kraja postupujú aj 4. Gabriel Galló a 5. Dominik Žilkay. Okrem Tomáša Béreša mladí  tlmačskí šachisti sa umiestnili nasledovne: Róbert Bajnok figuroval na 7.mieste, Tobiáš Borsík na 8.mieste, Oleksandra Khovpei na 16., Hana Havranová na 18. a Sára Kovalčíková na 20.mieste. Na majstrovstvá kraja si teda vybojovali postup aj 2 dievčatá Oleksandra Khovpei a Hana Havranová .

Na majstrovstvách kraja ZŠ A SŠ  levický okres budú reprezentovať aj tlmačská  mládež a zároveň študenti levického gymnázia a je predpoklad, že niektorí majú šancu postúpiť aj na majstrovstvá Slovenska.

Dominik Béreš