Milí Tlmačania,

V čase, keď som pred rokom písal úvodníkové riadky, s mysľou nasmerovanou na najkrajšie sviatky roku – Vianoce, asi nikomu z nás ani len nenapadlo, aký ťažký rok nás čaká. Pandémia COVID- 19, ktorá zasiahla svet, zmenila aj naše plány a predsavzatia. Ukradla nám naše sny a túžby. V mnohých prípadoch ľuďom vzala prácu, rodinu, či priateľov. Obmedzila naše spoločenské vzťahy a stretnutia, uväznila  mnohých našich starších spoluobčanov do izolácie. Všetko, čo po iné roky bolo pre nás bežné, sme museli prehodnocovať , meniť a v mnohých prípadoch asi aj odopierať. Aj samosprávu postihol ten istý osud. Zastavili sa bežné činnosti, financie putovali do zabezpečenia primárnych potrieb alebo na ochranu obyvateľstva. Občania sa zomkli a spoločne v prvej vlne pandémie promptne reagovali na primárne požiadavky. Šili rúška, zabezpečovali ochranné a dezinfekčné prostriedky a nakupovali potraviny pre našich starších občanov. S nádejou sme očakávali ústup pandémie v lete a počas letných dní sme dúfali, že sa ocitneme na našich vytúžených dovolenkách. Ani leto však nebolo podľa našich predstáv. S jeseňou prišla druhá vlna pandémie a my sme sa ocitli tvárou v tvár celoplošnému testovaniu.

Musím vysloviť môj obdiv a vďaku všetkým zdravotníkom, administratívnym pracovníkom, dobrovoľníkom, hasičom či silovým zložkám SR za bezproblémovú organizáciu. V krátkom čase sme spolu so zamestnancami samosprávy dokázali zmobilizovať všetky sily na to, aby občan mohol získať informáciu o svojom zdraví. Vám občanom patrí veľká vďaka za podporu, vysokú účasť a v mnohých prípadoch aj za úsmev a porozumenie, ktoré sme spoza rúšok vnímali.

Opäť je tu čas, kedy s nádejou hľadíme do dní budúcich. Do dní vianočných, ktoré nám od nepamäti prinášali nádej, silu, vieru, odpúšťanie, sny aj nové vízie. Tieto vianočné sviatky budú iné. Iné z hľadiska situácie, ktorú dennodenne zažívame. Verím však, že budú plné chvíľ umocnených dôležitosťou rodinného puta a najčistejších ľudských hodnôt. Prichádza čas, kedy sa v jednej chvíli splietajú všetky emócie, aby vytvorili tú jedinečnú atmosféru Vianoc. Za sviatočným stolom nájdu svoje miesto spomienky na tých, ktorí nás opustili, uvítanie tých, ktorí sa narodili a želania tých, ktorí to jedinečné puto rodiny sceľujú. Uzavrime tento priestor, nenechajme doň vniknúť negatívnym myšlienkam, tešme sa daru prítomnosti a verme v lepšiu budúcnosť. Nechajme do svojich príbytkov preniknúť posolstvo Vianoc, rozžiarme ich tým najligotavejším svetlom, svetlom úsmevu, šťastia, detskej radosti a obdarovania.

Milí Tlmačania, na sklonku roka, v čase vianočnom Vám všetkým  prajem zdravie, lebo je vzácne, lásku lebo je krásna, šťastie lebo nám spôsobuje radosť, nádej lebo je nevyhnutná a ciele lebo náš život robia zmysluplnejšími a plnohodnotnejšími.

Prajem Vám požehnané Vianoce a nádejný šťastný nový rok 2021!

Miroslav Kupči