15. 8. – 22. 8. sa v Ľubovnianskych kúpeľoch organizovali Majstrovstvá Slovenska (ďalej len MSR) mládeže v šachu. Tohto podujatia sa zúčastnilo 160 talentovaných šachistov a šachistiek. Tlmačský šach reprezentovali Tomáš Béreš, Tomáš Svorad, Róbert Bajnok a Patrik Kuna. Najlepšie obstál Tomáš Béreš, ktorý sa umiestnil na peknom 7. mieste aj s cenným skalpom FM (fidemajstra) Richarda Turčana, ktorý je viacnásobným majstrom Slovenska mládeže a tohtoročný vicemajster Slovenska v kategórií CH16. Patrik Kuna zaostal za Tomášom Bérešom o 0,5 boda, a tak skončil na 10. mieste. Tomáš Svorad pri svojej premiére na podujatí takýchto rozmerov obsadil 24. miesto. Róbert Bajnok sa v kategórií CH18 dostal na 13. miesto so ziskom 4 bodov z možných 9. Chlapci si tento týždeň spríjemnili aj futbalovým turnajom, denným hraním pingpongu, basketbalu alebo volejbalu, no síce pri úplnej koncentrácií na šach a správnej príprave na partie. Pobyt v príjemnom prostredí na východe Slovenska v horách chvália a budúci rok plánujú opäť reprezentovať NŠK Tlmače na MSR mládeže.

Zľava: Róbert Bajnok, Tomáš Béreš, Dominik Béreš, Patrik Kuna a Tomáš Svorad

O pohár primátora mesta Levice

Už deň po skončení MSR mládeže sa konal ďalší turnaj. V Leviciach sa ho zúčastnilo 53 šachistov a šachistiek. Spomedzi radov Tlmačanov sa ho zúčastnili Vladimír Škreňo, Tomáš Béreš, Dominik Béreš, Tomáš Svorad a Róbert Bajnok. Najúspešnejším Tlmačanom sa stal aj celkový víťaz turnaja Vladimír Škreňo, ktorý hral poslednú partiu o víťaza tohto turnaja práve s jeho ďalším spoluhráčom, a to Tomášom Bérešom. Vladimírovi Škreňovi sa ju podarilo vyhrať, a tak Tomáša Béreša odsunul až na 5. miesto v konečnom poradí, hoci ešte pred posledným kolom bol na 2. mieste. Dominik Béreš obsadil úctyhodné 10. miesto. Róbertovi Bajnokovi sa tiež pomerne darilo a nakoniec obsadil 35. miesto. Neustále zlepšujúci sa Tomáš Svorad skončil na 50. mieste s cenným skalpom mladého talentu KŠN (Klubu šachových nádejí) Bratislava Ryana Caseyho Meszarosa.

Šachový víkend 12. 9. – 13. 9.

12. 9. sa uskutočnili MSR družstiev starších žiakov, ktorých sa nielen zúčastnilo družstvo NŠK Junior, ktorého súpiska vyzerala nasledovne: 1. Miroslav Krupa 2. Tomáš Béreš 3. Patrik Kuna 4. Ela Romanová. Tento ambiciózny tím vedel už dokonca pred posledným kolom, že sa stane majstrom Slovenska. NŠK Junior nechal za sebou družstvá ako ŠK Junior CVČ Banská Bystrica, ŠK Slovan Bratislava, RŠA Považie, Liptovská šachová škola či Reinter Humenné. Na 1. šachovnici sa stal Miroslav Krupa 2. najlepším hráčom, Tomáš Béreš, tak ako aj Ela Romanová, sa stali najlepšími hráčmi na ich šachovniciach a Patrik Kuna obsadil na 3. šachovnici 3. miesto.

Zľava rozhodcovia MSR: Rastislav Diviak a Martin Dobrotka,
majstri Slovenska: Miroslav Krupa, Tomáš Béreš, Ela Romanová, Patrik Kuna
a hlavný organizátor: Alexander Riabov

V ten istý deň sa v Topoľčanoch uskutočnili aj MSR v bleskovom šachu, na ktorých bojovali Vladimír Škreňo, Dominik Béreš, Róbert Bajnok a Tomáš Svorad za účasti aj hráčov pochádzajúcich z Anglicka, Rakúska, Bieloruska a Rumunska. Najviac sa darilo opäť Vladimírovi Škreňovi, ktorý obsadil 28. miesto, Dominik Béreš skončil na 46. mieste, Róbert Bajnok skončil 65. a Tomáš Svorad 71.

13. 9. sa uskutočnili MSR mládeže v zrýchlenom šachu, na ktorých sa najviac darilo Miroslavovi Krupovi, ktorý skončil v kategórií CH14 s bronzovou medailou. Jakub Rakovský skončil v tej istej kategórií na peknom 6. mieste. V kategórií CH16 sa dá povedať, že sa príliš nedarilo ani jednému z chalanov tak, ako by si predstavovali. Patrik Kuna obsadil 13. miesto, Tomáš Béreš 17. a Tomáš Svorad 21. Vo veľmi silnej kategórií CH20 obsadil Róbert Bajnok 14. miesto.

V ten istý deň sa hral ešte aj Memoriál Jána Chudého v Topoľčanoch, na ktorých sa snažili získavať body Jozef Dlhý a Dominik Béreš. Dominik Béreš sa umiestnil na 7. mieste a stal sa najlepším hráčom s ratingom do 2000. Jozef Dlhý obsadil 10. miesto a stal sa tak najlepším seniorom turnaja.

Dominik Béreš