Už sú to 3 roky, kedy sa uskutočnil prvý tréning karate v Tlmačoch. Na nábor prišlo 58 záujemcov, no po roku zostalo len niečo cez 30 z nich. Myšlienka priniesť karate aj do Tlmáč vznikla po tom, ako do Novej Bane začali dochádzať viacerí občania z tohto mesta a jeho okolia. Niekto hrá futbal, volejbal, tenis, iný aerobik alebo zumbu, no karate je cvičenie, ktoré popri fyzickej zdatnosti vám dá aj niečo viac, dá vám možnosť vedieť sa ubrániť, je to životný štýl a celoživotná záľuba. Vek nerozhoduje, cvičiť môže každý.
Karate v Tlmačoch cvičia malí aj veľkí, chlapci aj dievčatá a aj rodičia so svojimi deťmi. A práve tu sa to dá, rodičia sa zapájajú do športovej aktivity a zároveň dávajú príklad svojim deťom, ktoré sa potom môžu a aj zapájajú do súťaženia. A to je náš cieľ.
Karate vás naučí veľmi veľa, je to vyvážené cvičenie, ktoré rovnomerne zaťažuje celé telo. Každý cvičí toľko, koľko zvládne, postupne sa učí od prvých krôčkov až po najzložitejšie a náročnejšie techniky. Deti môžu súťažiť v kata (cvičenie zostáv) a v kumite (športový zápas). Učia sa vyhrávať, ale aj prehrávať a sebaovládaniu. Dôraz kladieme aj na zdravý športový kolektív, okolo čoho sa vytvára aj dobrý spoločenský život.
V Tlmačoch sú už tri vlny cvičencov, každý rok sa organizuje nábor, kedy prídu noví záujemcovia, ktorí chcú cvičiť a naučiť sa toto bojové umenie. Veľký dôraz sa kladie, aby samotný športový výkon a cvičenie bolo zdraviu prospešné. Týmto sa líšime od mnohých športov, či bojových umení. Dôkladná rozcvička a hlavne obranné techniky, ktoré sa opakovaním stávajú vašim prirodzeným inštinktom. Cvičenci získavajú aj zdravé sebavedomie a napríklad takéto deti sú psychicky oveľa odolnejšie, nešikanujú a ani sa nestávajú obeťami tohto javu. Cvičenci sú oveľa húževnatejší, vytrvalejší a veľmi často aj v živote veľmi úspešní.
Tlmače sa právom stali druhým domovom športového klubu karate. Vedenie ZŠ nám od samotného začiatku veľmi vychádza v ústrety, podporujú a pomáhajú aj rodičia, či predstavitelia mesta. Túto podporu si nesmierne vážime a aj vďaka nej sa nám darí aj v súťažení. Po prvých nesmelých krokoch sa postupne na stupňoch víťazov udomácňujú aj cvičenci z Tlmáč. Ale úspešní sme aj na ceste k zvyšovaniu technickej vyspelosti u všetkých cvičencov. Od nižších technických stupňov (žlté, oranžovožlté, zelené opasky) sa už niekoľko cvičencov prepracovali k vyšším stupňom (modré, hnedé opasky), či už aj k majstrovským čiernym pásom. Chce to ale čas a trpezlivosť.
Je na čom stavať, v nie dávnej minulosti Monika Valachovičová, cvičiaca v Novej Bani, doniesla niekoľko titulov majsterky sveta a aj viacero medailí z MS, či ME. Pokračovateľku našla aj v Katke Žemberyovej (17r.), ktorá začína žať podobné úspechy. Z minuloročných Majstrovstiev Európy (ME) v Taliansku si priniesla bronzovú medailu z kumite tímov a z tohtoročných ME, ktoré sa konali v apríli v rumunskom Cluj-Napoca zlatú a striebornú medailu z kumite team rotation a kumite team shobu sanbon. Naviac Katkin otec Peťo Žembery je zdatný tréner a už aj rozhodca. Veľkú radosť nám robí aj Jerguš Henrich Gregor, ktorý na ME v ťažkej konkurencii 44 chlapcov vo svojej kategórii kumite získal titul vicemajster Európy. Tento výsledok je po troch rokoch cvičenia málo obvyklý, ale keď sa skĺbi talent, snaženie a obetaví rodičia, potom sa to dá. Šikovné deti, ktoré zatiaľ reprezentujú hlavne na domácich súťažiach sú aj Maťka Andrikovicsová, Lucia Hrušková, Dominika Zeleiová, Simonka Galbavá, Adam Arpáš. Zostáva nám veriť, že ich čas na výsledky z vrcholových podujatí určite prídu.
S očakávaním a nádejou hľadíme aj do budúcnosti, predpokladáme, že na úrovni technickej vyspelosti prví cvičenci z Tlmáč dosiahnu majstrovský stupeň (čierny opasok). Školíme vlastných trénerov, začnú súťažiť aj mladší začiatočníci, podarí sa nám aj väčší nábor a na majstrovstvách sveta 2018 (Škótsko) sa podarí podobný alebo lepší výsledok ako bol ten posledný. Ostáva už len poďakovať za podporu a pomoc (mestu Tlmače, rodičom, podporovateľom) akej sa karatistom v Tlmačoch v poslednom období dostáva.

Ďakujeme.

Ján Šály

Majstrovstvá Európy WUKF, Cluj-Napoca, Rumunsko, apríl 2017
Jerguš Gregor