V priebehu októbra sa rozbehli šachové súťaže v sezóne 2017/18. ŠK Tlmače účinkuje už niekoľko rokov v 2. Slovenskej lige družstiev. V predchádzajúcej sezóne skončili na peknom treťom mieste a tento cieľ je aj v tomto roku. Družstvo má za sebou prvé dve kolá. V domácich zápasoch s Považskou Bystricou a Považským Podhradím sa v oboch stretnutiach priklonilo šťastie pre hostí a vyrovnané stretnutia skončili 3,5 : 4,5 pre hostí.

Výsledky šachovej tlmačskej mládeže

B družstvo Tlmáč – je prakticky družstvo žiakov doplnené o skúsených šachistov Havrana a Barošku účinkuje v 5. Lige. V prvých dvoch zápasoch sa Tlmače stretli s Jurom nad Hronom.

Mládežníci potvrdili šachový rast v prvom zápase remizovali 2:2 a druhé stretnutie vyhrali 3:1.

Body za mužstvo získali : Holečka Roman 2 body z 2 partií, Baroška Alfréd 1,5/2, Béreš Tomáš1/1, Borsík Tobiáš 0,5/2, Bajnok Róbert 0/1. Po dvoch kolách je Tlmače B na druhom mieste za Levicami D.

Majstrovstvá okresu ZŠ A SŠ

Od začiatku školského roku je v spolupráci ŠK Tlmače a GAV LEVICE vytvorený šachový krúžok. Jedenkrát do týždňa sa žiaci, ktorých šach baví schádzajú a pod vedením vedúceho krúžku Ing. Svetozára Havrana získavajú nové šachové vedomosti. Účastníci krúžku sú všetci členmi ŠK Tlmače.

V novembri sa žiaci GAVu zúčastnili na majstrovstvách okresu základných a stredných škôl.

Práca Ing. Havrana priniesla ovocie, keď víťazom okresu základných sa stal Tomáš Béreš a aj výsledky ostatných žiakov Gymnázia Andreja Vrábela sú výborné, keď sa všetci zo šachového krúžku umiestnili z tridsiatych žiakov v prvej desiatke – 4. Borík, 6. Bajnok, 7. Holečka, 9. Kravec.

Tomáš Béreš a Tobiáš Borsík si vybojovali postup na majstrovstvá kraja.

Majstrovstvá Nitrianskeho kraja ZŠ a SŠ

Majstrovstvá Nitrianskeho kraja žiakov sa konali v Topoľčanoch koncom novembra. Na turnaji si právo účasti z jednotlivých okresov vybojovalo 25 žiakov. Levický okres reprezentovali Tomáš Béreš a Tobiáš Borsík obaja z GAVu Levice. Obaja si v celom turnaji počínali veľmi dobre. Turnaj sa hral švajčiarskym systémom na 7 kôl. Pre Tobiáša Borsíka to bol prvý náročný turnaj na ktorom získaval skúsenosti a overoval si svoje šachové vedomosti so ziskom 3 bodov skončil na 17. mieste. omáš Béreš hral v priebehu celého turnaj na prvých šachovniciach s najlepšími žiakmi s kraja. Skvelým výkonom, keď zo siedmych partií 5 vyhral a 2 remizoval si zo ziskom 6 bodov vybojoval 1. miesto a stal víťazom žiakov Nitrianskeho kraja pre rok 2017. Na 2. mieste skončil Verbytský Patrik z Topolčian a 3. mieste Krupa Miroslav z Nitry. Prvý traja si vybojovali právo účasti na Majstrovstvách Slovenska, ktoré sa budú konať tiež v Topoľčanoch – 6.12.2017.

Ing. Dominik Béreš

Majstrovstvá Nitrianskeho kraja –
v popredí Tomáš Béreš v partii s Verbytským Patrikom