Jozefovská túra
V sobotu 17. marca sa vydalo 63 turistov do pohoria Tríbeč, dĺžka trasy do 10 km. Konečne vyrážame do jarnej prírody. Po daždivom piatku nám v sobotu prialo aj počasie. Nástup – pri smerovníku Vrchhora hradská. Prvá zastávka – pútnické miesto Vrchhora (491 m), kde sa nachádza zrúcanina kostola Sv. Michala (1640) a baroková kaplnka sv. Jána Nepomuckého z r. 1740. Ďalšou zastávkou bola vyvýšenina Michalov vrch (kóta 541 m n.m.), na ktorej pre svoju strategickú polohu začal v 11. storočí vznikať hrad. Vrch je prechodom spájajúcim údolie Žitavy s horným Ponitrím. Zostup chodníkom cez dubovo – borovicový les, popri plote obory. Ploty bránia migrácii zvierat a vstupu bežným ľuďom do krajiny. Dorazili sme do cieľa putovania, do obce Veľký Klíž, ktorá má dve miestne časti – Klíž a Klížske Hradište. Obec leží uprostred lesov severného úpätia pohoria Tribeč.
Pri vstupe do obce nás zaujala osada – skanzem Starý Klíž s replikou rodného domu spisovateľa Ladislava Ťažkého, ktorý je pochovaný na miestnom cintoríne. Málo obcí na Slovensku sa môže pochváliť s takými starobylými dejinami a takým množstvom pamiatok na malom území. Po významných miestach v obci nás sprevádzali Peter Mišeje a Ivan Toman, obaja zanietení turisti.

Postupne sme navštívili kostol sv. Michala Archanjela, skvost románskej architektúry regiónu, stavaný iba z opracovaného kameňa, vznikol v r. 1130, používal sa do r. 1828. Pod hradbami starodávneho kláštora je upravené jazero Lázeň s altánkom. V historickej časti Klíža oproti Kaplnke Najsvätejšieho srdca Ježišovho, za hradmi s dominantnou hradnou vežou je kráľovstvo Jozefa Paučeka – unikátna rozsiahla skalka s nerastmi, rôzne kamenné stavby, obrie kvetináče či solitéry, pripomínajúce vajcia dinosaurov a výstavná sieň so zbierkou minerálov. Návšteva tohto jedinečného miesta bola peknou bodkou tohtoročnej Jozefovskej túry, za čo patrí poďakovanie jej organizátorom – Jozef Pecha, Jana Nichtová a Ľubo Kotora.

Tri vyhliadky za 1 deň po novej turistickej trase Žarnovica -Háj -Nová Baňa. V sobotu 7. apríla sa 35 turistických nadšencov z Tlmáč, Levíc, Veľkých Kozmáloviec, Čajkova, Bátoviec, Kozároviec, Novej Dediny a Trávnice podujalo zdolať novú turistickú trasu po hrebeni Pohronského Inovca zo Žarnovice do Novej Bane. Trasa bola nenáročná, po lesných cestách a chodníkoch, dĺžka trasy 17 km. Začiatok akcie na železničnej stanici v Žarnovici, prechod mestom na Kalváriu. Z Kalvárie po modrej značke lesom za stáleho stúpania ponad štál Kostivrch na hrebeň, ďalej cez vrchy Drienčie a Johan, zostup k poľovníckej chate na Zadnom Šarvíze. Na lúkach pri chate oddych a občerstvenie z vlastných zásob. V ďalšom úseku pokračujeme po časti náučného chodníka Zbojnícke studničky až k lúkam na Prednom Šarvíze. Po hodine chôdzi prichádzame na rázcestník so žltou značkou k náučnému chodníku Zvonička, ktorý vedie na nedávno otvorenú rozhľadňu (28.11.2017). Rozdelíme sa. Väčšina ide po žltej trase k rozhľadni na Háji, malá skupinka pokračuje po modrej značke cez pútnické miesto Kohútovo priamo do centra Novej Bani.
Rozhľadňa na Háji poskytla pekné výhľady do okolia. Pri rozhľadni je kameňolom, kde v minulosti ťažili kameň ryolit, z ktorého sa v Novej Bani vyrábali mlynské kolesá. Od rozhľadne na Háji pokračujeme chodníkom cez dve výnimočné vyhliadky – Havrania skala a Červená skala, s jedinečnými pohľadmi do údolia rieky Hron a širokého okolia. Odtiaľ klesá chodník okolo areálu Zvonička s peknou renovovanou kaplnkou až do Novej Bane. V meste po krátkom občerstvení, ešte peši na vlakovú stanicu, kde sa všetci stretávame. Akcii prialo pekné počasie, kto neprišiel, môže banovať.

28.apríla absolvovala vyslovene dámska zostava cykloturistickú túru po trase Levice – Tlmače – Arborétum Mlyňany a späť.
Ďalšia turistická akcia s podnadpisom „rozprávková“ sa uskutočnila v dňoch 4. až 8. mája v pohorí Biele Karpaty – Veľký Lopeník.
Piatok 4. mája odchod OA z Tlmáč o 17.30, príchod na chatu Arnika pred ôsmou. Prešli sme 124 km. V sobotu po raňajkách skupina 14 turistov vyrazila cez Lopenické sedlo, Malý Lopeník nádhernými lesnými cestami k rozhľadni na Veľkom Lopeníku (914 m). Rozhľadňa má úctyhodnú výšku 22 m a vedie na ňu 101 schodov. Vyhliadková plošina poskytuje kruhový výhľad na malebnú krajinu Bielych Karpát za dobrého počasia sú ďaleké výhľady na Malú Fatru, Strážovské vrchy, Považský Inovec, Malé Karpaty. Tu sme sa zúčastnili na slávnosti pri pamätníku ruským vojakom. Vence k pamätníku položili zástupcovia obcí Lopeník a Malé Hostie. Odzneli hymny ČR, SR a Ruska. Program spestrilo hudobné kvarteto Pajtáši a heligonkári z Bosáčky.
V nedeľu naše kroky smerovali cez Mikulčin vrch po červenej značke lesnými chodníkmi vystlanými ihličím jedným z hrebeňov Bielych Karpát na vyhliadku u Křížku. Z Horních louk sme mali peknú výhľad na časť Dolnomoravského úvalu s dominantnými ovocnými sadmi a lánmi obilia a repky. Z Rozhledny u Křížku (výška 13 m) bol zase krásny výhľad na hlavný hrebeň Bielych Karpát a Veľkú Javorinu. Počas obidvoch dní nás sprevádzal oduševnený turista, vynikajúci znalec prírody – „duch Bielych Karpát“ Jaroslav Struhár zo Zabudišovej.
V pondelok sme sa autami presunuli cez obec Březiny a Strání k východiskovému bodu túry – Javořina rázcestie (588 m). Opäť s úžasom prechádzame upravenými lesnými cestami k cieľu – Veľká Javorina (970 m), najvyššiemu vrchu Bielych Karpát. Jeho široký plochý vrchol je pokrytý lúkami a „ozdobený“ televíznym a rozhlasovým vysielačom. Veľká Javorina je miestom pravidelného usporadúvania Slávností bratstva Čechov a Slovákov. Svedčí o tom aj nápis na jednom kameni: „Tu bratia vždy sa stretať budú.“ Pod jej vrcholom sa nachádza Holubyho chata, ku ktorej vedie zo slovenskej i moravskej strany asfaltová cesta. V reštaurácii sme si dali obed a pobrali sa na spiatočnú cestu. Každý večer na chate Arnika patril rozprávaniu zážitkov z prežitého dňa, spevu i vtipom. Nezabudli sme ani na šesťdesiatiny nášho súputnika Ondra.
Večer pred odchodom sa zrodil plán posledného dňa. Najprv to bola návšteva evanjelického kostola v Zemianskom Podhradí, kde nás sprevádzala pani farárka Jana Drottnerová. Odtiaľ po necelých 5 km cesty sme dorazili do Haluzíc. Obec je známa zrúcaninami opevneného kostolíka z roku 1299. Tesne pri zrúcaninách kostola sa tiahne 1 km dlhá 200 m široká a 50 m hlboká Haluzická tiesňava, ktorá vznikla eróziou potoka. Obe zaujímavosti sme si prehliadli – jednoducho nádhera. Záverečnou bodkou nášho pobytu bola návšteva Národnej kultúrnej pamiatky – hradu Beckov. Po vyše hodinovej prehliadke sme nabrali kurz Tlmače – cestou nás sprevádzal dážď, občas s hromami a bleskami. Akcia skončila, ale už tešíme na ďalšiu akciu – hrebeňovka Oravskou Magurou z Nižnej do Dolného Kubína.
Našou značkou na Priesil
Na akcii 26. mája sa zúčastnilo 9 turistov, jedna skupina išla na Krivín, druhá na Priesil a zostúpila do Tekovskej Breznice. Zapísali sa aj do vrcholovej knihy na Priesile. Skupina z Krivína sa vrátila do Rybníka a prezrela si otvorené pivnice na Kráľovke a ochutnala miestne vínka a kulinárske špeciality. Bola to príjemná miestna akcia.

KT, JP,JZ