Napriek nepriaznivým okolnostiam súvisiacim s korona-situáciou sa tradičné bežecké podujatie Tlmačský polmaratón konalo aj v máji 2020. Mesto Tlmače, Mestské kultúrne stredisko Tlmače, Atlecký klub (AK) Tlmače a Detský atletický klub (DAK) Tlmače sa rozhodli tento ročník v špecifických podmienkach spraviť netradične – virtuálnou formou – a navyše tým podporiť deti z DAK Tlmače. Behať tento rok mohol naozaj každý, stačilo sa prihlásiť cez online formulár a kedykoľvek počas prvých dvoch májových týždňov absolvovať svoju kategóriu polmaratón (21.1km), desiatku (10km) alebo tento rok aj špeciálnu hobby-kategóriu 1km behom alebo chôdzou.  Celkovo sa do tohto podujatia zapojilo spolu až 132 bežcov a niekoľko desiatok detí z DAK Tlmače. Týmto spôsobom sa podarilo pre DAK Tlmače vyzbierať suma 300,- €, ktorá bude použitá na organizáciu atletického sústredenia. Vďaka tomu sa sústredenia budú môcť zúčastniť aj deti, ktoré by sa možno za iných okolností pre finančnú bariéru zúčastniť nemohli.

            Ročník 2020 bol unikátny z niekoľkých dôvodov. Hlavným je samozrejme to, že sa nebehal fyzicky v Tlmačoch, ale každý si ho odbehol na trase, ktorú si sám zvolil. Vďaka tomu sa Tlmačský polmaratón behal nielen po celom Slovensku (okrem Tlmáč a okolia aj v Bratislave, na Orave, ba aj na východe v Košiciach či Michalovciach), ale aj po celom svete. Čerešničkou na torte boli účastníčky z Hong Kongu Camille Sin Yin LOK (2:46:10 žena 50-59 rokov) a amerického Pittsburghu Ivana Igazova Gazarik (2:30:00 žena 40-49 rokov).

            Je prirodzené, že tento rok o víťaza pretekov nešlo. Naopak, víťazmi sú všetci, ktorí sa zapojili a podporili významnú tradíciu Tlmačského polmaratónu a deti z DAK Tlmače. Preto každý dospelý účastník dostal symbolickú medailu a deti náramok. Vďaka virtuálnemu behu sa okrem pomoci mladým tlmačským talentom podarilo k pohybu motivovať aj ľudí, ktorí by sa inak klasických bežeckých súťaží nezúčastnili, a rovnako bolo toto podujatie peknou reklamou nielen pre samotný Tlmačský polmaratón, ale aj pre Mesto Tlmače, Mestské kultúrne stredisko Tlmače, AK Tlmače a DAK Tlmače. Na záver si už len treba popriať, aby sme sa v roku 2021 už všetci – starí aj noví priaznivci Tlmačského polmaratónu – stretli osobne na štartovej čiare 38. ročníka v Tlmačoch!

Ronald Ďurovský